Šéf Rosnefti varoval pred prehnaným rozvojom obnoviteľných zdrojov

26.05.2014 Celý región

Petrohrad/Moskva 26. mája (TASR) - Ruský prvý televízny kanál na svojej internetovej stránke stále venuje zvýšenú pozornosť priebehu a výsledkom Petrohradského fóra, ktoré sa konalo koncom uplynulého týždňa.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v rámci fóra zúčastnil aj na sprievodnom podujatí, Summite energetických spoločností. Vo svojom vystúpení vyzval, aby sa odvetvie zbavilo zbytočnej politizácie a bolo by vhodné, keby sa vytvorila medzinárodná platforma, ktorá by sa venovala problematike usmerňovania energetického trhu. Poukázal na to, že stabilita cien nosičov energie má zásadný význam pre rozvoj hospodárstva a uskutočňovanie dlhodobých projektov.

Na Petrohradskom fóre došlo k podpísaniu početných dohôd v ropnom a plynárenskom priemysle vrátane spolupráce na kontinentálnom šelfe. Rosnefť uskutoční geologický prieskum v spolupráci s jednou indickou spoločnosťou. S venezuelskou spoločnosťou sa uzavrel kontrakt o dodávke vyše 1,5 milióna ton ropy a viac ako sedem miliónov ton ropných produktov. Dohoda bude platiť nasledujúcich päť rokov. Vedenie Rosnefti podpísalo veľké kontrakty s Azerbajdžanom a talianskou spoločnosťou Pirelli. Ruská spoločnosť sa stane aj jej akcionárom. Šéf Rosnefti podpísal v sobotu (24.5.) so šéfom ruskej divízie BP Davidom Campbellom dohodu o prieskume ložísk ropy v regióne Volga-Ural.

Na fóre ruskí a čínski predstavitelia posúdili aj možnosť vytvorenia nových mechanizmov na riadenie svojich devízových rezerv, aby zabezpečili stály kurz národných mien. Dosiahnutie tohto cieľa by prispelo aj k zvýšeniu svetového finančného systému. Posúdili sa aj perspektívne projekty, ktorým obe krajiny môžu poskytnúť úverovú a finančnú podporu.

Šéf Rosnefti Igor Sečin vysvetlil, prečo v otázkach dodávok a ťažby uhľovodíkových palív netreba miešať politicky motivované ciele a ekonomickú výhodnosť. Poukázal na to, že v Európskej únii sa výrazne propaguje možnosť hladkého odklonu energetiky od uhľovodíkových surovín vďaka zrýchlenému rozvoju obnoviteľných zdrojov energie a prudkého zvýšenia energetickej efektívnosti. Pritom sa však zamlčuje cena týchto procesov. Spoločnosť nie je zoznámená so skutočnosťou, že zmeny nie sú dostatočne technologicky zabezpečené. V praxi realizácia týchto cieľov vedie k celkovému rozvratu trhových vzťahov a prináša ťažké cenové bremeno pre spotrebiteľov.

Kontraproduktívnym sa stane, ak posledné zostrenie v politickej sfére povedie k zavrhnutiu efektívnych ciest rozvoja energetiky v EÚ len preto, aby sa vyhovelo výhradne politicky motivovaným cieľom.
 

Vyberte región